Hong Kong, Macao a Taiwan

Hong Kong 2013 (duben)

Koncem dubna 2013 se opět zastavuju v Hong Kongu po cestě z Japonska do Číny. Z párdenní rychlé zastávky se nakonec kvůli problémům s vízem stává týden, ale nedá se nic dělat. Mám za sebou náročné tři týdny v Japonsku a HK už docela znám, takže ho tentokrát rozhodně neberu stylem “vidět co nejvíc”, naopak spíš odpočívám a procházím nepříliš známá místa.

Wong Tai Sin

Hong Kong, Macao a Taiwan 2013 (únor)

V roce 2013 se na Taiwan, do Macaa a Hong Kongu vypravuju znovu, do HK hned dvakrát. Na Taiwan utíkám z Číny před tamními šílenými Jarními slavnostmi a znovu navštěvuju kamarádky a ochutnávám další spoustu taiwanských jídel. Krátká zastávka v HK a Macau je pak následkem zrušeného letu, kterého využívám a zařizuju stopover.

Taiwan 2013

Výhled na Taipei z hory Xiangshan

Macao a Hong Kong 2013

Hong Kong v noci

Hong Kong, Macao a Taiwan 2009

Na svou druhou cestu do Asie jsem opět vyrazil sám, a to prodloužených jarních prázdninách (v té době stále na gymnáziu) v březnu roku 2009. Hlavní cíl mé cesty byl Taiwan, kde jsem chtěl navštívit své kamarádky (a při té příležitosti se celkově s ostrovem seznámit), nějak si vyčistit mysl po delší době pracovního vytížení (které mi ale umožnilo na cestu vydělat), užít si taky trochu tepla a dát si relax před maturitou. Návštěva Hong Kongu vyšla z routingu nejlevnějšího letu. Nerad prolétávám neznámým míst bez zastavení a kromě toho jsem na Hong Kong slyšel mnoho pozitivních věcí, takže jsem si v letence dojednal několikadenní přerušení, které jsem využil právě k prohlídce HK a také jednodenního výletu do Macaa, bývalé portugalské kolonie.

Všechny tyto cestopisy jsem psal po návratu, témeř před třemi lety. Když si je po sobě čtu, vím, že bych je dnes napsal úplně jinak (lépe?), stejně tak fotky bych vyfotil úplně jinak (a hlavně jsem je vůbec neupravoval a teď dodatečně upravovat nebudu). Kopíruju je z fóra asiantitulky.cz, pro které jsem je původně kdysi sepsal. Proto se v některých částech můžou objevit některé interní narážky na lidi či jiné cestopisy publikované na onom fóru, do textů jsem teď zasahoval pouze minimálně.

Hong Kong 2009

Výhled z Victoria Peaku v Hong Kongu

Návštěva Hong Kongu ve mně zanechala hluboký dojem. Vždycky jsem měl rád velkoměsta a právě Hong Kong se od té doby v mém žebříčku velkoměst zapsal na první místo, kde doteď i po letech a mnoha dalších navštívených městech přetrvává. Úžasné město, kam se chci vrátit a nějak věřím, že příští rok se mi to podaří.

Macao 2009

Pevnost Fortaleza da Guia v Macau

Macao je dnes podobně jako Hong Kong zvláštní správní oblastí ČLR (SAR), původně portugalská kolonie. Nachází se zhruba 60 kilometrů západně od Hong Kongu a jedná se o území s nejvyšší hustotou zalidnění na planetě. Je to také jediné místo v ČLR, kde je povolen gambling, takže je kromě koloniální architektury známé především svými casiny, kvůli kterým se mu přezdívá asijské Las Vegas.

Taiwan 2009

Soutěska Taroko na Taiwanu

Taiwan, po Japonsku můj druhý cestovatelský cíl v Asii. Malý ostrov s minimem západních turistů, přesto se zajímavými památkami a hlavně nádhernou přírodou. Co jsem však předem netušil a co ve mně nechalo zdaleka největší dojem, je úžasné jídlo na každém rohu. Taiwan bych kdykoli navštívil znovu klidně už jen kvůli jídlu a taky to v blízké době plánuju.

This entry was posted in Cestování, Hong Kong, Macao, Přehled zemí. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>