Kenting – plážový resort na jihu ostrova

Repost z fóra asiantitulky.cz

Na tento den jsem měl plán poměrně jednoduchý – dojet do národního parku Kenting, trochu porelaxovat a vrátit se zpět na hostel. Národní park Kenting se rozléhá na nejjižnějším cípu ostrova a je proslulý především svými plážemi. A samozřejmě je zde už v březnu dostatečné horko na to, aby se zde dalo koupat. Já sice nejsem moc příznivcem válení se u moře, jenže zaprvé jsem si uvědomil, že jsem se v moři nekoupal už 8 let, zadruhé jsem si potřeboval odpočinout po náročných předchozích dnech. Do Kentingu se dá dostat nejsnáze autobusem z Kaohsiungu, což trvá asi 3 hodiny.

Central Park v Kaohsiungu ve dne

Central Park v Kaohsiungu ve dne

Ještě jeden pohled na 85 Skytower

A příjezd do stejnojmenného městečka Kenting, největší obce v parku

Městečko Kenting

První pláž jsem našel asi po patnácti minutách chůze od autobusové zastávky. Během tří hodin cesty autobusem jsem plánoval, kam se půjdu podívat, bohužel jsem z RG zjistil, že velká pláž, která byla v městečku, byla skoupena hotely a je veřejnosti nepřístupná a zůstala pouze jedna maličká pláž, která bývá přelidněná. A pak jsou v celém národním parku spousty dalších pláží, které mají být opravdu nádherné, jenže jak už to v národních parcích bývá, bez auta nebo motorky toho člověk moc nenadělá. Takže jsem se musel spokojit s touto malou pláží.

Pláž

No a spokojen jsem opravdu byl. Ačkoli byla sobota, pořád nebyla plná sezóna (ačkoli teplota vzduchu se pohybovala nad 30 stupni určitě), takže na pláži bylo pár lidí.

Pláž v Kentingu

Chvíli jsem se posadil na pláž a přemýšlel, co s problémem, na který jsem narazil včera – nějak jsem opomenul vzít z domu opalovací krém a podle slov majitele hostelu není lehké ho sehnat. No nakonec jsem se vydal do 7 Eleven, který byl v těsné blízkosti pláže a prodavači, který anglicky neuměl, se mi podařilo nějak vysvětlit, co potřebuju. Za malé množství krému jsem dal asi 120 Kč, ale co se dalo dělat, spálit jsem se opravdu nechtěl.

Pláž v Kentingu

Pláž v Kentingu

Pláž v Kentingu

Pláž v Kentingu

Takže jsem si chvíli zaplaval, vrátil se na břeh a asi půl hodiny odpočíval na pláži … pak už jsem tu pasivitu nevydržel a zvedal jsem se, že půjdu někam dál. V parku je k vidění dost zajímavých věcí, bohužel všechny daleko a veřejná přeprava kromě taxi nějak neexistuje. Tak jsem se rozhodl vydat se k majáku Eluanbi, který se nachází ve stejnojmenné vesničce na stejnojmenném mysu, který představuje nejjižnější bod Taiwanu. Kdyby mi zbyl čas, tak bych pokračoval ke korálovým útesům, ale to už mi nevyšlo. Z mapy jsem odhadoval vzdálenost zhruba na 6 km, bohužel se to ukázalo být daleko více.

Po cestě dál na jih

Po cestě dál na jih

Další pláž o pár kilometrů dál

Další pláž o pár kilometrů dál

Osada "Sail Rock" pojmenovaná podle stejnojmenné skály. Asi 4 kilometry na východ od městečka Kenting. Je zde jen pár hotelů, restaurací a obchodů.

Sail Rock

Z dálky vypadal maličký, ale není to pravda ;)

Můj plán byl stihnout dojít k majáku do západu slunce a pozorovat západ slunce odtamtud...

Sail Rock

Další pláž

Další pláž

Dále na jih

Dorazil jsem do vesničky Eluanbi. Mé plány se bohužel trochu zvrhly. Ukázalo se, že jen na okraj vesnice to bylo z městečka Kenting devět kilometrů a ještě minimálně dva dále k majáku. A hledání cesty k majáku se ukázalo jako další problém. A slunce mělo každou chvíli zapadnout.

Eluanbi

Nakonec jsem k majáku dorazil. Slunce už bylo bohužel dávno pod horizontem. Navíc jsem čekal, že (jak píše Rough Guide) bude možné se dostat nahoru na maják, ten byl ale celý ohrazen s cedulemi značícími zákaz vstupu do areálu pod tučnou pokutou. A celkově byl maják trošku zklamáním, podle popisu jsem si ho představoval trošku větší a velkolepější ;)

Maják Eluanbi

V blízkosti majáku začíná cesta na nejjižnější bod Taiwanu, tak proč se nepodívat, když už je to kousek. Každopádně už jsem buď byl tak znavený, že jsem zkresleně vnímal vzdálenosti, nebo to fakt nebylo 800 m ale ještě aspoň kilometr a půl.

Cesta na nejjižnější bod

A dorazil jsem na místo.

Nejjižnější bod Taiwanu

A přede mnou Luzonský průliv. Zhruba 250 kilometrů vody mě dělilo od nejsevernějšího ostrova Filipín.

Nejjižnější bod Taiwanu

Když jsem došel zpět do Eluanbi, byla napůl tma. A to mě ještě čekala zpět celá cesta do Kentingu.

Pohled z dálky na Kenting

Zpět v Kentingu

Když jsem dorazil zpět do Kentingu, bylo asi čtvrt na 10 a akorát jsem znovu mohl pozorovat taiwanský pouliční noční život. Škoda, že už jsem byl po více než dvaceti kilometrech chůze natolik vyčerpaný, že jsem na to neměl náladu a mé jediné myšlenky se soustředily na sehnání něčeho k jídlu (to takový problém nebyl) a na to, jak se dostat do Kaohsiungu – to už bylo horší, ale pořád to nebyl tak velký problém. I teď mimo sezónu se totiž mezi Kaohsiungem a Kentingem pohybuje obrovské množství autobusů. Ráno snad každých 5-10 minut, okolo poledne každých 20 minut, a i přes celou noc minimálně každou půlhodinu. Trochu problém byl, že jsem netušil, kde je zastávka. Zkoušel jsem se někoho zeptat, ale jeho pseudoanglický popis jsem totálně nepochopil, tak jsem šel na místo, kde mě autobus předtím vysadil. Za chvíli jel autobus, ale ne že by zastavil. Zkoušel jsem nějakou dobu běžet za ním (městečko Kenting je jen jedna dlouhá ulice…), abych aspoň viděl, kde zastaví a věděl, kde mám příště čekat… marně. Až pak mi došlo, že to možná funguje tak, že je třeba na autobus mávnout a zastaví kdekoli. A taky že jo. Koupil jsem si tedy něco k jídlu a čekal na další autobus za půl hodiny, k mému překvapení se nějaký objevil už asi za 15 minut. Tak jsem vyběhl na ulici a úspěšně jej zastavil ;)

Do Kaohsiungu jsem dorazil asi o půl jedné a ještě téměř půl hodiny jsem čekal na metro, takže na hostel jsem dorazil někdy po jedné hodině ranní. Od tohoto dne jsem si sliboval trochu relaxu u moře, abych byl správně odpočatý pro další dny. A to nějak nevyšlo, no :)

Ještě fotka z metra. V HK i na Taiwanu je zakázáno v metru a v některých vlacích jíst, pít, a dokonce i žvýkat. Ale líbilo se mi, jak tuto zónu mají občas pěkně vyznačenu okolo turniketů :) (Ještě občas bylo napsáno "beyond this line".)

This entry was posted in Cestování, Taiwan. Bookmark the permalink.

One Response to Kenting – plážový resort na jihu ostrova

  1. Pingback: Hong Kong, Macao a Taiwan |

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>