Jiufen – předloha pro Cestu do fantazie

Repost z fóra asiantitulky.cz

Okolo poledne jsme s kamarádkou vyrazili do Taipeie a následně směr městečko Jiufen (Jioufen, Chiufen…). Toto městečko se nachází asi hodinu cesty z Taipeie směrem na severovýchod, v těsné blízkosti pobřeží. Stejně jako sousední městečko Jinguashi (ve kterém jsem teda nebyl) je to město, které se v minulosti proslavilo těžbou zlata. Doly už jsou sice roky zavřené, v Jinguashi se ale nachází velké muzeum týkající se právě těžby zlata. Teď jsou však obě městečka (a hlavně Jiufen) známá úzkými klikatými uličkami, které jsou posety různými obchůdky a tradičními čajovnami. Takže náš program zase vypadal tak, že jsme půl dne téměř jenom jedli ^^ Mimochodem, právě podle uliček tohoto města byl natočen známý Ghibli film Cesta do Fantazie.

Nádraží i vlaky jsou téměř identická s japonskými (jako hodně jiných věcí na Taiwanu, ostatně).

Rueifang

Centrum městečka Rueifang. Posloužilo jen jako přestupní stanice, sem se dá dostat z Taipeie vlakem, dále je třeba pokračovat autobusem. Mimochodem, jízda autobusem na Taiwanu je také docela zážitek. Uličky jsou všude strašně úzké a klikaté (ok, kromě velkoměst), na cestách je plno hrbolů a kanálů, což řidiče (soudě podle rychlosti jejich jízdy) evidentně vůbec neštve. I v sedě to mnou docela házelo, natož když jsem v buse stál. A to se týkalo všech busů, kterými jsem na Taiwanu jel, s výjimkou jediného – dálničního.

Hlavní silnice v Jiufenu

Jiufen

No a já ^^ před vstupem do oněch úzkých uliček.

Trhy

Sice to vypadá jako pěší zóna, ale to není pravda. Sem tam projede motorka (a rozhodně nijak pomalu, často jsem se lekl) a párkrát projelo i auto (lidi byli nuceni se nacpat do krámků nebo se přitlačit ke zdem po okrajích).

Obchůdky...

Trhy

Právě Jiufen je další místo (zmiňoval jsem v povídání o Taipei), kde člověk narazí na ohromné množství Japonců. Několikrát jsme potkali i celé skupiny Japonců s průvodcem. Také hodně nápisů zde je v japonštině, dokonce i v korejštině, ačkoli mluvenou korejštinu jsem nepostřehl ani jednou (ale nemám na ni teda ale tak vytrénované uši jako na japonštinu).

Trhy

Trhy

"Hmota". Na víc se mě neptejte ;) Ale bylo to dobré (podobné japonským mochi/daifuku).

Občas jsou prodavačky "divně" oblečeny/upraveny, aby přitáhly větší pozornost zákazníků...

Trhy

Trhy

Trhy

Trhy

Mleté vepřové maso v... "nějaké hmotě".

Takto vypadá po naservírování

Trhy

Trhy

No a jsme znovu u smradlavého tofu...

... tentokrát však v tradičnější podobě, smažené.

Naservírované smradlavé tofu

Posype a polije se to ještě několika dalšími věcmi a ve výsledku to vypadá takto. Chuť? Při prvním soustu mi to teda rozhodně nebylo moc příjemné, při dalších… jsem si začal říkat, že to není zas tak špatné (navzdory tomu, že většina cizinců to prý nesnese). “Smrad” už je zde znatelnější, trochu jiný, než tomu bylo v případě tofu v polévce. Ale zase naopak, tentokrát mi smrad vůbec nevadil, ale když jsem procházel okolo stánků s tofu dále na Taiwanu později, tak už mi to tak příjemné nebylo. Ale rozhodně to podle mě žádný příšerný smrad není (na rozdíl od toho, co jsem slyšel dříve od známých a četl na netu).

Trhy

Trhy

Zrovna na této fotce je značně více japonštiny než čínštiny ;)

Výhled na městečko

A výhled na pobřeží. Bohužel už začala klesat mlha. Za jasných dní je prý mnohem pěknější.

Trhy

Smažená křepelčí vajíčka

Uličky Jiufenu

Směs různých sladkých fazolí a podobných věcí (ani nevím, co to všechno bylo). Pod tím dole byl led (respektive spíše "sníh"), se kterým se to promíchalo, takže z toho byla taková "sladká studená polévka".

Výhled

Uličky Jiufenu

Uličky Jiufenu

Počasí se začlo kazit a my, s plnými žaludky, se rozhodujeme pokračovat dále – do města Keelung.

Mlha klesala stále níže, když jsme čekali na autobus, už to vypadalo takto.

This entry was posted in Cestování, Taiwan. Bookmark the permalink.

One Response to Jiufen – předloha pro Cestu do fantazie

  1. Pingback: Hong Kong, Macao a Taiwan | zennie.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>