Indonésie

Indonésie pro mě dlouhou dobu zůstávala naprosto neobjevenou zemí, mé ambice vydat se tam byly vždy dost neurčité, dokud se v prosinci 2012 neobjevila akce společnosti Air Asia, ve které byly k dispozici jednosměrné letenky z Kuala Lumpur do Jakarty asi za 400 Kč, takže jsem si to jeden večer nechal rozležet v hlavě a druhý den kupoval, protože jsem na zhruba týden předtím měl koupenou jednosměrnou letenku do Singapuru a letenka do Indonésie stála tak málo, že jsem si mohl dovolit ji koupit a v případě změny názoru bez větší škody nevyužít. S datem odletu jsem se do Indonésie těšil čím dál tím více, takže rozhodně nelituju, že jsem se měsíc času, kdy jsem původně plánoval něco mezi Malajsií/Thajskem a Vietnamem, nakonec skončil na jižní polokouli. Nakonec jsem v Indonésii využil celé 30denní vízum a odletěl půl hodiny před skončením jeho platnosti.

Ostrov Sebuku

Vzhledem k tomu, že jsem po Asii cestoval celkově asi čtyři a půl měsíce, už jsem v Indonésii nebyl zrovna nejbohatší, takže zemi jsem si vybral správně, jelikož je tam opravdu krásně levně. Měsíc v Indonésii mě vyšel těsně pod 10 000 Kč, a to včetně víza, letenek a suvenýrů. Tomu dost pomohlo, že jsem pro ubytování využil Couchsurfing. Kromě toho, že mi to ušetřilo peníze, mi to dalo spoustu dalších příležitostí a přátel, ke kterým bych se jinak nedostal. U hostitelů z CS jsem spal celý měsíc kromě dvou nocí v divočině (kde nebyla jiná možnost), jedné noci ve vlaku a jedné na trajektu.

Těžba síry v kráteru Ijen

Měsíc na cestování může být docela dlouho, ale v Indonésii je to velice málo. Projel jsem od západního cípu Jávy až na Bali. To je jen asi 1500 km, takže jsem cestoval o dost pomaleji než obvykle, přesto jsem nenavštívil zdaleka všechny zajímavosti po cestě. Hlavně je to však velmi malá část Indonésie. A jelikož se mi v Indonésii zalíbilo, snad se tam brzo vrátím, příště bych chtěl na Sulawesi, Nusa Tenggara nebo Moluky. Měl jsem teda chuť tam z Jávy přeletět, ale vykašlal jsem se na to kvůli úspoře peněz a taky proto, abych si pořádně užil Jávu. Tak příště. Jako top ze svého výletu hodnotím výlet na ostrůvky do Sundského průlivu, pozorování želv na pláži Sukamade a kráter Ijen, zklamalo mě Bali.

This entry was posted in Cestování, Indonésie, Přehled zemí. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>