Victoria Peak, Symphony of Lights a Temple Street

Repost z fóra asiantitulky.cz

Ze tohoto dne tu mám pár fotek z rána (většina z nich už tu v nějaké podobě byla) a pak z večera. Začněme tím méně zajímavějším ránem.

Ještě jednou Nathan Road (bydlel jsem na ní, takže ji mam hodněkrát, no ;) )

Ještě jednou Space Museum (šel jsem znovu okolo...)

Kowloon

Znovu výhled ze Star Ferry

U přístavu v Centralu

Pěkný výhled na vyvýšené chodníky v Central

A teď ten večer.

Už v minulém příspěvku jsem zmínil světelnou show. Možná někteří z vás ví, že v Hong Kongu se každý den v 8 večer koná světelná+laserová+hudební show mrakodrapů doprovázená hudbou. Jmenuje se A Symphony of Lights a trvá 14 minut. Začíná vždy úvodem, představením jednotlivých budov, které se show účastní – těch je celkem 44. Většina jich je na HK Island, pár ale i v Kowloonu. Toto představení probíhá (podle toho, co je za den v týdnu) v angličtině, kantonštině či v čínštině. Já měl to štěstí, že ji napoprvé chytil v angličtině. Hudba hraje na několika místech – u přístavu Star Ferry v Tsim Sha Tsui (odtud jsem ji pozoroval já), na Avenue of Stars a na nějakém náměstí ve Wan Chai. Samozřejmě je možné ji sledovat odkudkoli (ačkoli nábřeží Kowloonu je nejoblíbenější) – hudba se dá totiž naladit i na rádiu (na třech různých frekvencích podle požadovaného jazyka).

Světelná show mě rozhodně nezklamala, co víc, velmi se mi líbila. I ta hudba je taková… pěkná, veselá, pohodová. Přikládám video. Trvá něco přes 8 minut, jsou v něm dvě části. Nemám to nahrané celé, po chvíli jsem to přerušil (zaprvé jsem měl stále problém s nedostatkem místa na kartě a hloupý mov zabírá 4x tolik co obyčejné avi, zadruhé střední část mi přišla trochu nudná, zatřetí jsem také chtěl udělat pár fotek). Bohužel mě u videa mrzí nízká kvalita, rozlišení je QVGA, holt natočeno digitálem. A věc co mě mrzí nejvíc je, že když se na to dívám na videu, tak mi to nepřijde zdaleka tak pěkné, jako to bylo na místě…

No a pár doprovodných fotek:

Symphony of Lights

Symphony of Lights

Symphony of Lights

Dále jsem se vypravil na Victoria Peak. Plánoval jsem to už předchozí den, ale jak jsem zmínil – přišel jsem o kartu ve foťáku a bez toho to nemělo cenu.

Victoria Peak (neboli prostě “The Peak”) je asi třetím největším vrcholem HK (552 m.n.m.) a vypíná se nad Centralem a Mid-Levels (je také vyznačen na mapce, která je v úvodním postu). Jde o jednu z nejznámějších a nejnavštěvovanější lokací v Hong Kongu. Proč? Jednoduše kvůli nádhernému výhledu na mrakodrapy, jak ve dne, tak i v noci. A především v noci. Já si na něj udělal výlet jen v noci a musím říct, že výhled byl opravdu dechberoucí.

Na Peak se dá dostat několika způsoby, ať už je to autem, autobusem, nebo “tradičnější” cestou, kterou volí drtivá většina turistů – a to je “Peak Tram”. Ačkoli má v názvu “tram”, jedná se technicky vzato o zubačku, kterou nalezneme třeba na Petříně. Cesta je pěkně strmá, trasa je dlouhá 1.4 km, za tuto vzdálenost “tram” překoná převýšení bezmála 400 m – nezdá se to, ale docela to člověka tlačí do té sedačky ;) Úplně nahoru na Peak se dostat nedá, je zde radiostanice, takže většina lidí pozoruje mrakodrapy z blízkosti horní stanice Peak Tram, z několika pěších stezek okolo Peaku anebo ze střechy Peak Tower, budovy, jež je po svém tvaru přezdívána “Flying Wok” a jedná se opět o nákupní a zábavní centrum (jako by jich v HK bylo málo). Já se spokojil z výhledem od horní stanice, přece jen mi nepřišlo nutné utrácet další hromadu peněz za to, abych to viděl z cca o 20 metrů vyšší výšky. Už Peak Tram sama o sobě stojí asi 120 Kč za tu párminutovou jízdu (holt na turistických atrakcích se vydělává). Mimochodem, horní stanice Peak Tram je ještě asi o 20 metrů níže než vrchol nejvyšší budovy (IFC) ;)

Znovu Central a Admiralty, tentokrát zblízka a v noci

Po cestě na Peak Tram

Peak Tram přijela k dolní stanici

Peak Tram

Nahoře

Tak toto je Peak Tower, aka Flying Wok

... no, jen stejne jako minule kdyz jsem ukazoval fotku cedule, se mi libi, jak jsou "straightforward" :)

Výhled na Aberdeen - město na jižním pobřeží ostrova

No a konečně slibovaný výhled na mrakodrapy. Fotil jsem asi půl hodiny z různých míst, různý záběr a nastavení foťáku. Po nějakém přemýšlení vybírám tuto fotografii jako nejpěknější.

Bank of China zblízka

Po sestupu z Peaku bylo 11 v noci, stále jsem však chtěl navštívit jednu lokaci, kterou jsem dosud nestihl – noční trh na Temple Street ve čtvrti Yau Ma Tei. To bylo z Centralu asi 15 minut metrem. Jedná se o jeden z nejznámějších trhů, prodává se zde jak jídlo (i když docela málo), tak (především) oblečení a různé další věci.

Vstup do metra

Plán

Jordan Road, jedna z větších ulic v Yau Ma Tei

Přicházím na Temple Street

Temple Street

Temple Street

Temple Street

Temple Street

Pěšky jsem se vrátil do Tsim Sha Tsui. Toto je Kowloonská mešita.

No a ještě jedna fotka trochu pozdní večeře ^^

This entry was posted in Cestování, Hong Kong. Bookmark the permalink.

One Response to Victoria Peak, Symphony of Lights a Temple Street

  1. Pingback: Hong Kong, Macao a Taiwan |

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>