Kowloon Park a Klášter desetitisíce Buddhů

Repost z fóra asiantitulky.cz

Ráno mě čekalo vstávání okolo osmé hodiny a odchod z hostelu zhruba o hodinu později. Nejdříve jsem se rozhodl pro procházku po Tsim Sha Tsui – a tu jsem začal Kowloon parkem, který jsem měl jen pár kroků od hostelu.

Před východem z hostelu

Nathan Road ve dne

Kowloon park. Toto místo mi bylo docela sympatické. Hlavně po ránu se tady najde strašné množství lidí, kteří konají různé podivné pohyby - jinými slovy cvičí taichi.

Kowloon Park

Kowloon Park

Kowloon Park

Kowloon Park

Kowloon Park

Voliéra

Cesta z Kowloon parku směrem k západnímu pobřeží Tsim Sha Tsui. Budova napravo je obrovský Royal Pacific Hotel.

Pohled z téhož místa dolů na Canton Road - další z hlavních cest v Kowloonu

Royal Pacific Hotel ještě jednou z trochu jiné perspektivy :) Poprvé jsem byl ještě překvapený, později při návštěvě HK Island jsem si na podobné pohledy nahoru docela zvykl :)

Východní pobřeží Tsim Sha Tsui, naproti prosvítá Central

A pohled na druhou stranu, na sever - přístaviště China Ferry Pier.

Vysoká budova vlevo je “International Commerce Center”. Její dostavení se plánuje na rok 2010, tímto by se měla stát nejvyšší budovou HK se svou výškou 490 m. Současnou nejvyšší budovou HK je “International Finance Center” ve čtvrti Central s výškou 415 m (sedmá nejvyšší na světě) a lze ji vidět na předchozí fotce, stejně tak jako na fotkách z prvního dne (a ještě se na mnoha fotkách objeví).

Po městě se nachází plno automatů na pití (což je velice užitečné), ne však zdaleka takové množství jako v Japonsku :)

Ještě jedna fotka z Kowloon parku při vracení zpět k Nathan Road

Pak jsem plánoval pokračovat na HK Island, jenže zároveň jsem v HK plánoval navštívit jeden chrám. Najednou jsem si uvědomil, že při zbytku mého plánu se mi to nepodaří nikam dál nacpat, protože je docela daleko. Tak jsem se rozhodl jej navštívit teď a HK Island odložit na odpoledne. Takže jsem se vrátil zpět, nasedl na vlak a asi po půlhodině dojel do městečka Sha Tin v Nových Teritoriích, kde se nacházel můj cíl – Monastery of Ten Thousand Buddhas.

Uličky čtvrtě East Tsim Sha Tsui

East Tsim Sha Tsui je (překvapivě) východní část Tsim Sha Tsui. V čem je tato část města jiná? Že se nachází na “reclaimed” půdě. Nějak se mi nedaří vymyslet, jak se tomuto říká česky? “Vysušená” půda pro nedostatek obydlitelného prostoru, před pár desítkami let zde bylo moře. “Land reclaimation” není v HK nic zvláštního, jak ještě zmíním později u jiných míst.

Do East Tsim Sha Tsui jsem šel proto, že se zde nachází konečná stanice linky KCR – Kowloon-Canton Railway, tedy železnice, která spojuje Kowloon s Novými Teritorii a končí na čínské hranici (kde se musí vystoupit, projít kontrolou a hned se dá navázat na vlaky dále do Číny). Hodně lidí při návštěvě Hong Kongu dělá krátký výlet do Shenzhenu, což je město hned za hranicemi, právě kvůli tomu, že se tam dá velice jednoduše dostat linkou KCR. Sám jsem o tom uvažoval, nakonec jsem to zavrhnul – neměl jsem totiž v HK tolik času, v Shenzhenu není zas tak moc věcí k vidění. Nějaké tam jsou, ale bylo pro mě výhodnější více času věnovat v HK. Navíc by se mi moc nevyplácelo platit za vízum – na hranicích se dá získat vízum, které platí jen pro Shenzhen po dobu pěti dní. Stojí jen část toho, co regulérní vízum, stejně by se mi to asi nevyplatilo, když ještě zvážím, že bych několik hodin musel zabít na imigraci (tam i zpět) a tak dále.

Sha Tin

Fotka výše byla vyfocena hned po vystoupení z KCR vlaku ve městě Sha Tin. Je to jedno z “nových měst”, která velice rychlým tempem rostou, v současné době má asi 300 000 obyvatel. Nová města vypadají (bohužel) z velké části stejně/podobně – všude hromada opravdu vysokých paneláků (musím říct, že jsem ještě nikdy neviděl takto vysoký barák *s takto malou podstavou* – a to jsou v HK i vyšší než ty, co jsou na této fotce) – nebyla mi taková města moc sympatická. Samozřejmě se v Nových Teritoriích nacházejí také vesnice a menší města, která jsou odlehlejší a pěknější. Jen jsem přes ně neprojížděl vlakem.

Takto začíná cesta k Monastery of Ten Thousand Buddhas. Vede do kopce, dlouhá je skoro kilometr a je lemovaná zlatými sochami arhatů.

Schody ke klášteru

Schody ke klášteru

Schody ke klášteru

Klášter desetitisíce Buddhů

Klášter desetitisíce Buddhů

Klášter desetitisíce Buddhů

Klášter desetitisíce Buddhů

A zde máte oněch deset tisíc Buddhů

Klášter desetitisíce Buddhů

Klášter desetitisíce Buddhů

Výhled shora na Sha Tin

Další z obřích nákupních center... je přímo spojené s nádražím Sha Tin

Sha Tin

This entry was posted in Cestování, Hong Kong. Bookmark the permalink.

One Response to Kowloon Park a Klášter desetitisíce Buddhů

  1. Pingback: Hong Kong, Macao a Taiwan |

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>