CIP Lounge na letišti v Istanbulu

2. září 2014

Ačkoli obvykle píšu spíše o zážitcích z cest, dnes připojuju pro změnu trochu netradiční report, a to ze samotné cesty do Asie. Tentokrát letím skoro na rok a na rozdíl od minulé roční výpravy jsem se nakonec rozhodl nekupovat jednosměrnou, ale zpáteční letenku, takže vybrat rozumnou nabídku bylo složitější, ale nakonec vybírám za relativně rozumných 16 000 flexibilní letenku do Číny (tam Shanghai, návrat z Hong Kongu) s mou nejoblíbenější leteckou společností Turkish Airlines. Jistou nevýhodou by mohl být více než devítihodinový přestup, ale kdyby mi to vadilo, vybral bych jiný den (kdy lety navazovaly líp), ale netrápí mě to vůbec, protože jsem slyšel velice dobré ohlasy na nově rekonstruovaný salonek na letišti v Istanbulu, do kterého mám přístup. Pro případ nudy mám stejně s sebou hromadu práce, takže věřím, že přečkat devět hodin nebude nejmenší problém.

Menzies Lounge v Praze
Turkish Airlines nezklamou. To, že jsou jedna z mála aerolinek, která na dvouhodinovém economy letu podává plnohodnotné (a dobré) jídlo, jsem věděl, ale že bude ještě na výběr, mě ještě trochu překvapilo.

Na Atatürkovo letiště dolétám po třetí odpolední, jako obvykle se zastavuju na ochutnávku Turkish delightu v duty free a pak už (poprvé) mířím do CIP Lounge. Ačkoli jsem v tolika saloncích nebyl, takže tolik srovnání nemám, přesto mě dostává prostornost a mohutnost, kterou bych nečekal. Salonek má dvě patra a prý se sem vejde 2 000 lidí.

Rozsáhlé prostory CIP lounge
Jelikož musím co nejdřív vyřídit nějaké pracovní maily, před průzkumem salonku sedám u stolku a s notebookem si otevírám pivo. Do minuty je u mě personál s vozíkem plným zákusků a nabízí, tak neodolám.
Příjemné prostředí CIP Lounge
Po dokončení dostávám hlad, tak se jdu podívat, co se dá sehnat k jídlu.
Rozhodně je z čeho vybírat a vše je super.
Turecká specialita pide se připravuje přímo tady.
Čajový koutek
Dezerty
Netušil bych, kolik druhů oliv existuje…
Televizní místnost
Kino
Později se přesouvám pracovat do dolního patra, je tu o dost klidněji.
Po pár hodinách práce dostávám znovu hlad, jdu tentokrát obhlédnout jídelní koutky ve spodním patře.
Ayran přímo ze sudu
Ayran a manti, skvělá svačinka
A k tomu pide
Nealko nápojů je dostatek.
A nejen nealko
Vinný koutek
Spodní patro
Spodní patro
Zákusky
Zákusky
Limonády
Asi hodinu a půl před odletem mě napadá, že by se mohla hodit ještě sprcha. V horním patře je nával, posílají mě dolů, dostávám pager a čekám asi 15 minut. Skvělá úleva před odletem. Vedle vidím, že se nabízejí i nějaké masáže. A mimochodem, členové věrnostního programu Turkish Airlines úrovně Gold, kteří mají 4 až 8 hodin mezi lety, můžou požádat o soukromou místnost na tuto dobu.
Všemožných aktivit je tady taky dost, ani za 9 hodin se tady člověk příliš nenudí.
Další hry
Billiard, knihovna…
Poslední svačinka před odletem

Před odletem jdu ještě pro jednu whisky s colou na klidný noční let a mířím na gate, hurá do Číny!

This entry was posted in Cestování, Zajímavosti. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>