Tivua – tropický ráj v souostroví Mamanuca

4. březen 2014

Toto ráno už jsme úspěšnější. Kromě toho, že pro nás odvoz opravdu přijíždí, je ještě pěknější počasí, přestože předpověď hlásila opak – přece jen jsme tady v monzunovém období. Takže v 9:30 dojíždíme do přístavu na ostrově Denarau a máme cca 20 minut na to přestoupit na loď. Následná cesta lodí táhnoucí se mezi ostrovem Viti Levu a souostrovím Mamanuca trvá okolo dvou hodin. A na lodi pro zhruba 50 lidí je kromě nás náhodou ještě pět dalších Čechů…

V přístavu Denarau

V přístavu Denarau

V přístavu Denarau

V přístavu Denarau

Cesta na ostrov Tivua

Cesta na ostrov Tivua

Tivua na obzoru

Když se Tivua zjeví, pomalu brzdíme a za chvíli pro nás přijíždí malá loďka, na kterou musíme přestoupit, což se povede asi ve třech várkách. Tivua je obklopená dlouhou mělčinou.

Převoz na Tivuu

Převoz na Tivuu

Převoz na Tivuu

Ostrov Tivua je maličký, za 15 minut se dá obejít dokola. Je tu pár chajd a restaurace, kde se podává bufetový oběd, který máme v ceně výletu.

Tivua

Krátce po příjezdu začíná ukázka tradičního kavového obřadu, což je teda jedna ze slabších částí výletu. Ale pak poprvé kavu, tedy tradiční melanéský/polynéský lehce omamný nápoj z pepřovníku, ochutnávám. Jak se říká, nic moc.

Z kavového obřadu

Do oběda zhruba hodina a čtvrt času, takže jdeme pro šnorchlovací masky a ploutve. A do vody. O poznání lepší než včera na Viti Levu.

Tivua

Tivua

Tivua

Pod vodou

Pod vodou

Pod vodou

Pod vodou

Pod vodou

Pod vodou

Pod vodou

Pod vodou

Pod vodou

Pod vodou

Přichází čas na oběd. Kromě masa a ryb na grilu a různých salátů jsou také v ceně výletu nápoje včetně piva a vína.

Oběd

Oběd

Oběd

Pak teda procházka po ostrově. Místo 15 minut mi kvůli focení trvá více než dvojnásobek, a to ještě občas spěchám, protože slunce je opravdu silné a písek rozpálený.

Tivua

Tivua

Tivua

Tivua

Tivua

Tivua

Nakonec ještě půjčujeme kajak a míříme se projet. Je to nějaký neobratný plasťák, takže se nám na tom vůbec nedaří, tak se brzo raději vracíme na pevninu. Ve tři nám pak jede loď zpátky. Nudná dvouhodinová cesta je sice zpestřována hudbou a ukázkou ručního otevírání kokosů, ale většinu jí radši prospím :)

Otevírání kokosu

Západ slunce

This entry was posted in Cestování, Fiji. Bookmark the permalink.

One Response to Tivua – tropický ráj v souostroví Mamanuca

  1. Pingback: Ko Phi Phi – plavba po tropickém ráji | zennie.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>