Suva – výlet do hlavního města

2. březen 2014

Ráno nás na rozdíl od včerejška vítá krásně počasí. U snídaně se rozhodujeme pro výlet do hlavního města Suva, které je po pobřeží asi 120 km. První zastávku děláme u náhodného mola, které připomíná typickou fotku z katalogů cestovních kanceláří, takže děláme asi čtvrthodinovou zastávku na výhled a pár fotek.

Snídaně

Dnes máme o poznání pěkněji.

Po cestě do Suvy

Po cestě do Suvy

Další zastávka je plánovaná, tentokrát u vodopádu u vesnice Korolevu, což je asi 10 km do vnitrozemí. Jakmile odbočíme z Queen’s Road, asfaltová cesta končí a následujících 10 km jedeme nejméně 25 minut. Ale pořád se to dá. Dojíždíme do vesnice, kde zrovna probíhá bohoslužba. Přesto netrvá dlouho, než jsme vítáni pozdravem “Bula” a když seženeme někoho anglicky mluvícího (což nikde na Fiji není nijak složité) a ptáme se na vodopád, hned nám někdo s úsměvem naloží do auta asi třináctiletého kluka, že nás tam odnaviguje. Ve chvíli, kdy teda asi po dvou minutách hovoru odjíždíme, k nám přichází někdo, kdo se představuje jako představený vesnice, který nám následně vysvětluje, že abychom mohli k vodopádu, musíme zaplatit 25 dolarů za osobu, tedy přes 1100 Kč. To nás (mírně řečeno) rozladí, kluka vysazujeme a máme jasno v tom, že se obejdeme bez vodopádu. Sice po cestě zpět objevujeme odbočku, o které předpokládáme, že by tam mohla vést, ale zaprvé nechceme skončit s probodanými pneumatikami, zadruhé tohle nechceme podporovat (kdyby se jednalo o nějakou rozumnou částku, tak proč ne, ale takhle by to musel být hodně významný vodopád, abychom za něj dali tolik peněz někomu, kdo se zrovna rozhodne tvrdit, že ho má na starosti… a ostatně kdo ví, jestli i po zaplacení by na místě nečekali další penězuchtiví vesničani). Takže dále (s několika párminutovými zastávkami) upalumeme směrem na Suvu.

Cesta do Korolevu

Vesnice Korolevu

Vesnice Korolevu

Zastávka u moře, naproti ostrov Beqa

Po cestě do Suvy

Po cestě do Suvy

Hřbitov u Suvy

Po příjezdu do Suvy se naráz cítíme jako v civilizaci 21. století, což je od příletu na souostroví poprvé (a naposled). Naším hlavním cílem je místní národní muzeum, které, přestože mě muzea většinou vůbec nezajímají, zní docela zajímavě. Bohužel nás nenapadlo zjistit, jestli zrovna dneska náhodou není zavřené. Bohužel je. Sedí u něj jeden chlapík a na zídce si suší prádlo. Dovnitř nás pustit nechce, nemá prý klíče.

Město

Muzeum

Muzeum

Stejně tak je zavřený i handicraft market, takže se nakonec spokojujeme s pomalou prohlídkou města a oběděm v čínské restauraci. Vracíme se do Korotoga na hotel a zbytek dne trávíme relaxem. Nicméně Suva ještě na nějakou dobu nepochybně zůstane nejvýchodnějším místem, které jsem navštívil – 178.45 °E :)

Suva

Suva

Oběd

Suva

Suva

Suva

Suva

Suva

Suva

Záliv za Suvou

Typický obchod - mříže jsou samozřejmostí.

Jo, shopping centre tomu říkají.

Místní

Večer v Korotogu

This entry was posted in Cestování, Fiji. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>