Lukang – druhé nejstarší město na Taiwanu

Repost z fóra asiantitulky.cz

Městečko Lugang, do kterého se vydáváme na další výlet, se nachází jen pár kilometrů na západ (tj. směrem k pobřeží) od Changhua. Jedná se o historické město, které je na dnešní taiwanské poměry sice malé, nicméně v 19. století to bylo druhé největší město na ostrově (po Tainanu). Nejznámějšími památkami jsou chrámy Longshan a Tianhou.

Uličky Lugangu

Postupně se mění na užší a užší, až se z nich stanou uličky s trhy, na kterých je nadlidský úkol projet autem v rozumném časovém úseku.

Trhy

Něco bylinkového

Specialita tohoto města - "volský jazyk" (v té misce, která je na obrázku dále). Je to z těsta, které je podobné našemu listovému těstu a uvnitř je trochu náplně, která mi připomínala rýžovou hmotu mochi (už nevím přesně, co to opravdu je).

Jen tak nějaký chrám na ulici...

Stánky na ulici

Chrám Tianhou

Další z místních specialit, omeleta s ústřicemi

Stánky na ulici

Chrám Tianhou

Chrám Tianhou

Chrám byl opravdu rozsáhlý a pěkný.

Chrám Tianhou

Chrám Tianhou

Chrám Tianhou

Chrám Tianhou

Chrám Tianhou

Nějaká ceremonie

Uličky lemované stánky s jídlem

Poprvé jsem viděl žebráky a byl jsem docela překvapen...

Uličky lemované stánky s jídlem

Další zajímavá pochoutka - rýžovou mouku nasypal do jednoho z těchto tří "klacků", pod nimiž vařila voda. Naplněno a obaleno zase v nějakém sladkém prášku (nevím přesně, byl tam sezam, asi mleté oříšky a další věci).

Další chrám

Uličky

Uličky

V obchodě s vějíři

Obchod výše patřil staříkovi, který ručně vyráběl vějíře. Když viděl místní obyvatelku jak jde s cizincem, tak nás hned vtáhl dovnitř a vyptával se. Poprosil mne, jestli bych se mu štětcem nepodepsal do jeho knížky – měl už jich popsaných několik od lidí z celého světa. A co jsem v té knížce zjistil? Že několik hodin přede mnou tam byl taky nějaký Čech.

Po cestě k chrámu Longshan

Uličky

Lugang je plný takovýchto uzoučkých klikatých uliček, většinou se každou chvíli lámou do pravého úhlu. Proč? Protože leží v těsné blízkosti moře, od kterého fouká silný vítr, který je takto eliminován.

Jogurtový čaj

Šli jsme okolo jednoho ze všudypřítomných obchodů s pitím a já byl dotázán, co bych si přál. Tak jsem říkal, že něco “zajímavého”. Kamarádka se zamyslela, chvíli nevěděla, pak něco objednala. Když mi řekla, co to je, a když jsem viděl přípravu nápoje, zjistil jsem, že toto bude opravdu zajímavé :) Slazený studený zelený čaj, do kterého rozmíchali… dva kelímky bílého jogurtu. Úžasná sladkokyselá chuť, měl jsem vypito během pár minut.

Chrám Longshan. Jeden z nejstarších a nejcennějších chrámů na celém ostrově.

Na takovéto rytiny do kamene může člověk taky v Lugangu narazit všude, protože tam má obrovskou tradici. Jedná se o jeden ze směrů umění, každý z těchto kamenů nese docela složitý význam, který jsem však nebyl schopen zjistit.

Chrám Longshan

Chrám Longshan

Chrám Longshan

Chrám Longshan

Chrám Longshan

Vyhlášený obchod na něco, co je v Japonské kuchyni známé jako butaman. A to, že je vyhlášený, bude asi pravda vzhledem k tomu, že ačkoli u okolních obchodů bylo mrtvo, tady vždy byla fronta aspoň na 20 minut. Je to žemle z těsta plněná mletým vepřovým a houbou shiitake.

Dalo se sledovat, jak se plní těsto...

... a poté ve čtyřech vrstvách napařuje nad takovýmito kotli.

A asi netřeba říkat, že to chutnalo mnohem lépe, než ty, co jsem měl ohřívané v Japonsku.

Ještě jednou ty samé trhy, co na začátku, při návratu k autu

Dostal jsem dva balíky dobré rýže ^^

Nějaký koláč s fazolovou pastou... mňam...

Toto je zase proslavený chrám v Changhua, dřív na něj nějak ale nezbyl čas a v noci byl pochopitelně zavřený.

No a krásné zakončení dne - drcený led s fazolemi, sladkým kondenzovaným mlékem a pudinkem. Osvěžující letní pochoutky na bázi drceného ledu se používají ve většině zemí východní Asie, já si to oblíbil už v Japonsku... ale po vyzkoušení tohoto jsem zjistil, jak to Japonci neumí ;)

This entry was posted in Cestování, Taiwan. Bookmark the permalink.

3 Responses to Lukang – druhé nejstarší město na Taiwanu

  1. Pingback: Hong Kong, Macao a Taiwan | zennie.cz

  2. http://www./ says:

    I’m so glad that the internet allows free info like this!

  3. Romaniei a trimis la Presedintele Romaniei pentru promulgare Proiectil de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.109/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal [a se vedea PL-x nr.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>