Černobyl, část druhá – opuštěné město Prypjať

3. leden 2014

Prypjať je asi nejznámějším místem navštěvovaným v okolí elektrárny. Město, které bylo vybudováno současně s elektrárnou, aby zde bydleli její zaměstnanci, bylo den po nehodě opuštěno a obyvatelé se nikdy nevrátili. Město dnes chátrá a zarůstá vegetací, budovy se rozpadají. Regulace ohledně toho, kam se může a nemůže, jsou rok od roku přísnější a nedávno byl úplně zakázán vstup do budov, ale minimálně z naší zkušenosti můžu říct, že není striktně dodržován (ale slyšel jsem o lidech, kteří opravdu do budov vpuštěni nebyli). My se bohužel nedostáváme na střechu paneláku, což bylo dřív běžné. Nevím, jestli kvůli zákazu nebo kvůli tomu, že to naše agentura prostě nemá v programu.

Prypjať
Prypjať
Prypjať
Prypjať
Supermarket
Supermarket
Opuštěné budovy
Opuštěné budovy

Po prohlídkách pár budov přicházíme k asi nejčastěji fotografovanějšímu místu – starému zábavnímu parku. Kromě vyhlídkového kola je tu zdemolovaný kolotoč a autodrom. Ačkoli je v Prypjati intenzita radiace docela nízká, průvodce vysvětluje a následně ukazuje, že zrovna v okolí kolotoče a autodromu je několik známých “hot spots”, kde naměří okolo 15 µSv/h.

Zábavní park
Zábavní park
Zábavní park
Zábavní park
Zábavní park
Zábavní park
Hot spot

Pak popojíždíme k tělocvičně s bazénem. Právě sem jsem slyšel, že už je dnes těžší se dostat. Nevím, co je na tom pravdy.

Tělocvična
Tělocvična
Tělocvična
Tělocvična
Tělocvična
Tělocvična
Tělocvična
Tělocvična

Pak už škola. Za mě asi nejzajímavější budova. Zdaleka nejrozhlehlejší, takže se tady dá objevit spousta věcí, včetně např. novin z roku 1986. Samozřejmě je tady znát lidská přítomnost a spoustu naaranžovaných věcí, ale můj dojem to nijak neničí. A hlavně průvodce zůstává v autě, takže máme volnost.

Škola
Škola
Škola
Škola
Škola
Škola
Škola
Škola
Škola
Škola
Škola
Škola
Škola

Po Prypjati vyjíždíme ven z vnitřní zóny, což obnáší pěší průchod přes detektor radiace, současně je auto zkontrolováno pracovníky checkpointu s ručními detektory. Ze zóny je totiž zakázáno vyvážet jakékoli předměty.

This entry was posted in Cestování, Ukrajina. Bookmark the permalink.

One Response to Černobyl, část druhá – opuštěné město Prypjať

  1. Pingback: Ukrajina | zennie.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>