Taipei – hlavní město ostrova

Repost z fóra asiantitulky.cz

Zhruba v 9 ráno se konalo vstávání a následná snídaně, čímž se dostávám k jedné zajímavosti. Na Taiwanu málokdo běžně snídá doma. Existují zde jakési “snídaňové bufety”, kde vám rychle snídani udělají. Výběr je dostatečně široký a ceny jsou přijatelné. Až po návratu do ČR (takže jsem se nestihl zeptat) mě napadla otázka, jestli vůbec někdy jí doma, když se snídá v těchto obchodech a večeří na nočních trzích ;) Nevím.

Snídaňový bufet ve Jhongli

Takto to v takovém “snídaňovém bufetě” vypadá. Obchody jsou otevřené přímo do ulice (není to na fotce vidět, ale hned vlevo je ulice). Menu v takovýchto bufetech jsou ale výhradně v čínštině (alespoň co jsem viděl), takže bez dostatečných znalostí si člověk těžko vybere.

Toast s čokoládou (ta "západnější" část snídaně) a nějaké sójové či fazolové mléko. To je obvyklý nápoj ke snídani, místní jej mají velmi rádi.

Asi netřeba popisovat. Nějaká (velmi chutná) omeleta.

Podivná hmota, prý vyrobená z ředkve. A to i přesto, že to tak nevypadá a už vůbec nechutná.

Ve městě

Obyčejné řadovky ve městě. Upřímně mě zaskočila jedna věc, když vím, jak malé bydlení je zvykem v Japonsku, čekal jsem, že tady to bude podobně. Taiwan je zalidněn podobným způsobem jako Japonsko (= většina populace se soustřeďuje v aglomeracích na pobřeží, zbytek země je pokryt horami a řídce osídlený), hustota zalidnění je mnohem vyšší (ale to je teda proto, že Taiwan opravdu není velký, na rozdíl od Japonska). No ale byl jsem nakonec doma u tří lidí a jejich domy mi přišly velké až obrovské. Tady ty řadovky na téhle fotce – plocha “bytu” kamarádčiny rodiny byla odhadem stejná jako průměrná “česká 2+1″, jenomže… tam byla čtyři patra.

Náš plán na tento den bylo navštívit Taipei, takže po snídani jsme šli rovnou na nádraží, cesta nejpomalejším lokálním vlakem trvala necelou hodinu. Chvíli jsme procházeli obchody okolo nádraží, zatímco jsme čekali na příjezd druhé kamarádky. Pak jsme se vydali k Chiang Kai-Shek Memorial Hall.

Před nádražím

Před nádražím

Před nádražím

Pro fanoušky Gundamu ;)

Taipeiské nádraží

Po příchodu do areálu CKS Memorial Hall

Vstupní brána.

Nápis na bráně hlásá něco jako “náměstí svobody”, nicméně tento nápis je relativně nový, změnil se asi rok zpátky. Proč? Protože nový prezident má jiný pohled na věc :) Až bude nový prezident, nápis se asi zase změní… Taková samozřejmost prý. Co jsem se pak díval na pohledy, asi na polovině z nich je ještě starý nápis.

V okolí CKS Memorial Hall

Já se svými kamarádkami před CKS Memorial Hall.

Nechali jsme vyfotit nějakými Japonci, co se motali okolo. Předtím nás požádali o vyfocení, protože nás slyšeli mluvit japonsky – a tímto narážím na fakt, že v Taipei je Japonců strašně moc. Myslím v blízkosti turistických atrakcí, takže třeba tady, ale suverénně nejvíc jich bylo na Taipei 101. Tam si troufám říct, že jich bylo značně více než místních. Na druhou stranu, mimo Taipei a přilehlá města na Japonce narazí člověk stěží (to se mi stalo jen jednou). Před návratem domů jsem v Taipei ještě potkal jednoho Japonce, který byl na Taiwanu na 4 dny, a říkal že to je prý běžná jejich doba dovolené na Taiwanu (tzn. proto jsou jen v Taipei a v okolí). Mají problém si vzít delší dovolenou ;)

CKS Memorial Hall

Pohled na celý areál, foceno od CKS Memorial Hall. Budovy po stranách jsou národní divadlo a koncertní síň.

Hned po sestoupení dolů ze schodů se nás ujali lidé z nějaké internatové TV. Ukázali dva triky s kartami, zeptali se, co si o tom myslíme, a šli dál :)

V dolním patře CKS Memorial Hall se konají výstavy.

V dolním patře CKS Memorial Hall

To, co je vidět v pozadí, je velice dlouhý obraz... a není zachycen zdaleka celý.

Na takovouto vymoženost jsem nenarazil ani v Japonsku ;) Koš se po přiblížení prstů otevře a za 5 sekund zavře (anglický "návod" je nekompletní) ;)

Zahrady u CKS Memorial Hall

Zahrady u CKS Memorial Hall

Zahrady u CKS Memorial Hall

Zahrady u CKS Memorial Hall

Po východu bílou branou se dostanete k silnici a hned naproti je národní knihovna.

Brána

Vstup do metra

"Jízdenka"

Před vstupní branou do chrámu Longshan, asi nejznámějšího taoistického chrámu ve městě. Mimochodem, všimněte si toho displaye :)

Chrám Longshan

Chrám Longshan

Chrám Longshan

Chrám Longshan

Chrám Longshan

Chrám Longshan

Chrám Longshan

A další pochoutka. Nastrouhají se... možná spíš "nahoblují" oříšky zatavené v karamelu (nebo něčem takovém), na to tři kopečky zmrzliny, ještě nejaké listí a zabalí se do "palačinky". Skvělé :)

Další televize :) Paní za náma přišla a dokonce se nás japonsky zeptala, jestli umíme čínsky. A pak už jen rozhovor, ptali se na představy o ideální svatbě a tak dále. Nevím, jestli je v Taipei každodenní záležitostí, že vás 2x zastaví lidé z televize ;)

Menší trh v blízkosti chrámu

Čtvrť Ximen

Jedná se o zábavní čtvrť, kde se scházejí mladí lidé, je zde plno obchodů s oblečením (a samozřejmě s jídlem). V průvodci bylo popsáno jako takové “Taipeiské Harajuku”.

Zase údajně vyhlášený obchod. Dostávalo mě, jak si zde lidé koupí misku nudlí, o pár metrů dále ve stoje nudle sní a misku vrátí.

... no a toto je to, co se prodává. Rýžové nudle v omáčce z... vepřového žaludku. Chutnalo to rozhodně o hodně lépe, než to zní ;)

Ximen

Ximen

Jídlo

Další jídlo ^^ Bílá celistvá hmota je 豆花 (douhua), podobné tofu, ale měkké a sladké. Tmavé kuličky jsou ty “perly” (tapioca balls), které plavaly v tom včerejším čaji. No a to všechno v ledové sladké “polévce”.

Motorek je na Taiwanu MOC. Když je na semaforu červená, tak se všechny nacpou dopředu před auta a poté, co naběhne zelená, člověk chvíli nevidí nic jiného než motorky.

Obchodní dům Core Pacific City aka Living Mall. Nezdá se, ale je opravdu obrovský, největší v Taipei. Je otevřen nonstop a má celkově 19 pater ;)

Core Pacific City

Core Pacific City

Core Pacific City

O kousek dále, v obchodní čtvrti Xinyi. Jak asi uhádnete z fotky, teď jdeme směrem k Taipei 101.

Po cestě k Taipei 101

Radnice

Taipei 101

Uvnitř je taky obrovský obchoďák...

A nahoře

Taipei 101 je současně nejvyšším mrakodrapem planety, ačkoli zbývají řádově měsíce, než mu tento titul sebere Burj Dubai. Také se pyšní nejrychlejším výtahem na světě, který dosahuje rychlosti zhruba 60 km/h.

Na Taipei 101

Na Taipei 101

Na Taipei 101

Za pěkného počasí je otevřená i venkovní vyhlídka.

Na Taipei 101

Na Taipei 101

Na Taipei 101

Mass tuned damper

A toto je největší “mass tuned damper” na světě. Jedná se o těleso vážící 660 tun zavěšené na ocelových lanech přes 4 patra. Slouží k vyrovnávání otřesů vyvolanách větrem nebo případným zemětřesením.

Zpět dole

Taipei 101

A na závěr nějaká večeře

Toto je pak u (druhé) kamarádky doma. Jen taková zajímavost, předpokládám, že většina rodin má doma takovýto buddhistický oltář - viděl jsem jej ve všech třech rodinách, které jsem navštívil.

This entry was posted in Cestování, Taiwan. Bookmark the permalink.

3 Responses to Taipei – hlavní město ostrova

  1. Marek says:

    Zdravím, pěkný článek, chtěl bych se zeptat, máme pár hodin v Taipei, určitě by jsme rádi zašli na Taipei 101 ale dál nevím kam dál, šlo by něco doporučit? V limitu + cca 4 další hodinky? Díky moc

    • zennie says:

      Ahoj Marku, omlouvam se za opozdenou zpravu, byl jsem na cestach bez pristupu k internetu. Z toho, co pises, mi neni uplne jasne, co vsechno ty 4 hodiny uz nezahrnujou, kazdopadne Taipei neni moc zajimave mesto, nejcasteji se navstevuje Cankajskova pametni sin, osobne bych spis mozna doporucil navstevu nejake zivejsi ctvrti (Ximending) nebo trhu (to zalezi na denni dobe, kdy tam budete). Nevim, jestli mas nejak procestovanou Asii, pokud ne, chram Longshan taky asi zaujme, ale pokud uz jsi par asijskych zemi navstivil, uz te asi buddhisticke chramy budou nudit :)

      Vojta

  2. Pingback: Hong Kong, Macao a Taiwan | zennie.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>