Taketomi – tradiční vesnička na malém ostrově

18. červenec 2013

Z Yoshihary se jedním z mála autobusů, které tady za den projedou, přesouvám do městečka, kde strávím další dvě noci. JJ totiž má jiného hosta, se kterým byl domluvený dřív než se mnou, nicméně to není ke škodě, protože následující dva dny chci strávit na okolních ostrovech a přístav je právě ve městečku, takže nemusím nikam dojíždět. Po příjezdu do městečka tedy jdu podle instrukcí od JJ do jednoho guesthousu, kde platím dorm za 1 000 yenů, což je nejlevnější ubytování, co jsem kdy v Japonsku sehnal. Dosud jsem měl rekord v Ōsace v neblaze proslavené čtvrti okolo nádraží Shin-Imamiya, a to něco okolo 2 000, v jiných částech Japonska ještě víc, byl jsem i v oblastech, kde se pod 7 000 vyspat nedalo. No ne že by to tady byl kvalitou nějaký zázrak, ale taky už jsem byl na mnohem horších místech.

Po vybalení rovnou odcházím pěšky do přístavu. Mířím na malý ostrov Taketomi, který je od Ishigaki jenom asi čtyři kilometry. Ostrov Taketomi je maličký, má po obvodu asi 9 km a bydlí na něm okolo 300 lidí.

Čím je Taketomi proslulé, je stará shūraku, tradiční ryūkyūská vesnička, která je dobře zachovalá. Z přístavu jdu asi jediný pěšky, většina lidí čeká na taxíka nebo si půjčuje nějaký dopravní prostředek, což mi při rozměrech ostrova nepřijde úplně pochopitelné. Na okraj vesnice je to asi 1 km.

Přístav na Ishigaki
Přivítání na Taketomi
Stará hrobka na Taketomi
Nějaká zřícenina – dochovala se jen studna a pár kamenů okolo.
Poutač do restaurace
Shūraku
Venkovní jídelníček restaurace
Shūraku

Na ostrově je vidět značné množství vodních buvolů, kteří jsou na Ryūkyū tradičně používáni jako tažná zvířata. Na Taketomi už fungují především jen jako atrakce pro turisty. Buvol táhne přes vesnici povoz s turisty, vepředu sedí vypravěč, který hraje na místní tradiční hudební nástroj sanshin a vypráví místní lidové příběhy. Ačkoli mě tahle atrakce úplně nebere a o téhle projížďce ani neuvažuju, buvolí povozy vypadají stylově a především zvuk sanshinu rozléhající se celou vesnicí tvoří nádhernou atmosféru.

Buvol

Během návštěvy ostrova narážím na několik utaki – svatyní. Náboženství na Ryūkyū je tradičně komplikovaná záležitost, největší vliv zde má japonské shintō, které ale bylo ovlivněno čínskými naukami, protože Ryūkyū je na tradiční obchodní stezce mezi Japonskem, Taiwanem, Čínou a jihovýchodní Asií. Dnes už se moc utaki nevidí, jen na menších ostrovech. Nijak zajímavé stavby to (pro mě) nejsou, většinou jsou velice prázdné.

Utaki
Utaki
Na ostrově funguje i autobusová linka, vtipné je, že i když existuje jízdní řád, je třeba si autobus objednat telefonicky alespoň 15 minut předem.

Procházím vesnicí směrem k moři. Na západním pobřeží ostrova se nacházejí dvě pláže. Jedna je proslulá tím, že jsou na ni z nějakého důvodu vyplavovány schránky drobných mořských živočichů ve tvaru hvězdy, takovéto pláže jsou v Japonsku jen tři – dvě na Taketomi, jedna na sousedním Iriomote. Především tam je “hvězdný písek” prodáván v lahvičkách v obchodech se suvenýry. Z “hvězdné pláže” Kaiji, kde je mrtvo, se přesouvám kousek na sever na pláž Koinu, která je populární na koupání (taky je tam o dost živěji). Pláž je pěkná, taky si na chvíli skočím do vody, i když dnes není úplně plážové počasí.

Dřevěný domek na kraji vesnice
Pláž Kaiji
Pláž Kaiji
Místní obyvatel
Místní obyvatel
Pláž Koinu
Západní molo, ze kterého před lety odjížděly lodě na Iriomote (které kouká v pozadí). Je to jen nevzhledný kus betonu, ale píše se o něm v přehledu zajímavostí na ostrově, tak se tam všechny davy turistů fotí…
Buvolí povoz
Oběd – sōki soba

Po obědě se vracím do vesničky a nacházím věž Nagomi no tō, na kterou chvíli musím stát frontu, protože se tam víc než dva drobní lidi nevejdou. Samotná věž je dost nevkusný kus betonu trčící do krajiny, ale výhled na vesničku, ze které se ozývají struny sanshinu, je super.

Výhled na shūraku
Lodí zpět na Ishigaki
Na Ishigaki se nachází i minipivovar. Pivo je dost drahé, ale opravdu dobré.
This entry was posted in Cestování, Japonsko. Bookmark the permalink.

One Response to Taketomi – tradiční vesnička na malém ostrově

  1. Pingback: Japonsko | zennie.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>