Island, den třináctý – polární ostrov Grímsey

19. srpen 2013

Dnes nás čeká výlet na ostrov Grímsey, který je protínán polárním kruhem, a tak je nejsevernějším obydleným místem na Islandu.

Na Grímsey se dá dostat buďto letecky z Akureyri nebo trajektem Dalvíku, který jezdí dvakrát týdně. Volíme o dost levnější a praktičtější druhou možnost, což nám ve výsledku přináší nemalé potíže. Cesta trvá asi tři hodiny a když slečna na lodi hned zpočátku roznáší blici pytlíky, ze zvyku ho odmítnout (nikdy jsem neměl žádné podobné problémy) se málem ukazuje jako chyba. Naštěstí jen málem, nicméně moře je rozbouřené tak, že během plavby stejná slečna mezi lidi nestíhá zásobu čistých pytlíků roznášet. První půlhodinu jsem v pohodě, pak se mi začíná dělat špatně (takže si bohužel nechávám ujít venku plavající delfíny), takže zbytek plavby trávím v sedačce v částečně úspěšné snaze usnout. I když je z naší skupiny asi všem dost špatně, nakonec mám při výstupu dojem, že jsme jediní, kdo cestu přežili bez zvracení. Minimálně na mě takový dojem dělá pohled okolo a skupina Čechů, která na sebe přes celou loď volá, kolik sáčků kdo stihl použít.

Přístav v Dalvíku

Vyplouváme.

Vyplouváme.

Na Grímsey je… hnusně. Hodně. Máme zhruba čtyři hodiny na to si malý ostrov obejít, což se zdá jako spousta času, ale nakonec ani všechny zajímavosti nestíháme, protože nás natolik zpomaluje intenzivní vítr a zima. Takže pěšky dojdeme na polární kruh a pak procházíme útesy na severu.

Útesy

Golfové hřiště musí mít na Islandu všude - i na polárním kruhu.

Já na polárním kruhu

Polární kruh

Polární kruh

Grímsey

Grímsey

Letiště

Grímsey

Grímsey

Grímsey

Grímsey

Na severním cípu ostrova

Grímsey

Grímsey

Trošku fouká...

Zpět v osadě

Jižní část ostrova tedy nakonec vůbec nestíháme (prý jsou tam zase pěkné čedičové sloupy, ale co, už jsme jich viděli dost), takže se vracíme zase do “teplého” subarktického pásma do Dalvíku. Z cesty máme všichni strach, ale moře už je klidnější, a tak cestu přečkáváme v pohodě. Z Dalvíku řídíme až do Varmahlíðu do stejné “stodoly”, kde jsme spali předevčírem.

This entry was posted in Cestování, Island. Bookmark the permalink.

One Response to Island, den třináctý – polární ostrov Grímsey

  1. Pingback: Island | zennie.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>