Island, den desátý – velryby u Húsavíku, Hverir, Krafla

16. srpen 2013

Húsavík je známý především velrybami, které se v přilehlém fjordu vyskytují téměř pořád. Spoustu lodí tu každý den vyjíždí na moře velryby pozorovat a šance spatření je opravdu velká, takže se rozhodneme jedné dvouhodinové výpravy také zúčastnit. Kupujeme lístky a máme ještě chvíli čas, tak se procházíme po městě.

Húsavík

Húsavík

Húsavík

Plavba začíná, většina lidí zabírá s foťáky místa dole u zábradlí, já nakonec mířím nahoru ke kapitánovi, sice jsem od mořské hladiny dál, ale stejně jsem pro tuto příležitost vybaven teleobjektivem a hlavně mám výhled na všechny strany a nemusím se prodírat lidmi, když se něco ukáže na druhé straně lodi.

Vyjíždíme!

Dlouho vidíme jen tuleně.

Lodí je tu víc.

Velryby

Velryby

Velryby

Velryby

Pozorování velryb se vydařilo a my se posouváme dál směrem na jih, k jezeru Mývatn. U něj sháníme ubytování, ale nijak se tady nezdržujeme a míříme od jezera pryč k hoře Námafjall, pod kterou se nachází oblast Hverir plná fumarol a bublajících bahenních sopek. Působivé.

Příjezd k Mývatnu

Hverir

Hverir

Hverir

Hverir

Námafjall

Hverir

Hverir

Hverir

Hverir

Hverir

Nedaleko odsud je pak sopka Krafla, kde je vybudována významný elektrárna využívající právě geotermální energie. Také je tu kráter s jezerem, který se stejně jako v Askja jmenuje Víti, tedy “peklo”.

Typický Island - ovce a kouř

Geotermální elektrárna

Geotermální elektrárna

Víti

Zbytek dne trávíme v místních termálních koupelích. Mají zajímavě namodralou vodu, stejně jako Modrá laguna nedaleko letiště Keflavík, ale celý komplex je o dost menší a hlavně o polovinu levnější.

Termální koupele

Termální koupele

Termální koupele

Termální koupele

This entry was posted in Cestování, Island. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>