Island, den jedenáctý – Mývatn, Dimmuborgir, Goðafoss, Akureyri

17. srpen 2013

Dnes si konečně trochu objedeme jezero Mývatn. Začínáme u jeskyně Grjótagjá. Je zatopená vodou, která byla dříve populární pro koupání (a dokážu si představit, že koupel v temné jeskyni může být zajímavá). Její teplota se však v 70. letech začla zvyšovat a dnes je příliš horká.

Jeskyně Grjótagjá

Jeskyně Grjótagjá

Prasklina nad jeskyní

Přejíždíme podél jezera do oblasti Dimmuborgir, doslova “temné hrady”. Nachází se tady spousta zajímavých lávových útvarů, takže obcházíme nejdelší okruh, bohužel počasí je pro účely focení velice špatné.

Dimmuborgir

Dimmuborgir

Dimmuborgir

Dimmuborgir

Dimmuborgir

Dimmuborgir

Dimmuborgir

Další zastávku děláme u pseudokráterů na jezeře.

Mývatn

Mývatn

Mývatn

Mývatn

Mývatn

Od Mývatnu vyjíždíme dále po RR1 směrem na Akureyri, po cestě je opět jeden z nejznámějších islandských vodopádů – Goðafoss.

Goðafoss

Goðafoss

Goðafoss

Goðafoss

RR1

RR1

RR1

Po další hodince cesty od Goðafossu přijíždíme do města Akureyri. Parkujeme a jdeme si ho projít. Ačkoli má jen 17 500 obyvatel, je to druhé největší město na Islandu a oproti všem místům kromě Reykjavíku, co jsme na Islandu navštívili, se tu opravdu docela člověk cítí jako ve městě.

Akureyri z dálky přes fjord

Akureyri

Akureyri

Akureyri

Botanická zahrada v Akureyri

Botanická zahrada v Akureyri

Chtěli jsme nocovat u Akureyri, ale kemp nemůžeme najít a máme dost času, tak se rozhodneme popojet dalších 90 km do osady Varmahlíð, kde by mělo něco být. Klepeme na jeden domek, kde to vypadá, že je kemp. Paní nám nabízí ubytování uvnitř v domě, což úplně nepotřebujeme, tak se ptáme na stanování. Dá se, ale za téměř stejnou cenu jako nocování v domku na zahradě, kde to stojí ještě míň, než jsme zvyklí platit za stan. A když se podíváme, jak to tam vypadá, bereme. Místnost s asi patnácti postelemi máme celou pro sebe, vedle je stodola, kde je nám k dispozici kompletně vybavená kuchyně a pohodlné místo k sezení aspoň pro padesát lidí. Takže vaříme a spoustu sedaček používáme k natažení a vysušení stanů. A stejný nocleh si dohadujeme rovnou na pozítří, kdy tady budeme projíždět.

Naše "stodola"

Naše "stodola"

This entry was posted in Cestování, Island. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>