Himeji – největší japonský hrad

Nebýt obrovského hradu v Himeji, zůstalo by toto město pro cizince pravděpodobně úplně neznámé. Najdeme ho zhruba 100 kilometrů na západ od Ōsaky, cesta shinkansenem trvá okolo třiceti minut.

Hrad v Himeji je jedním ze čtyř známých hradů v Japonsku dochovaných ve své původní podobě. Je z nich všech největší a prohlašuje se za nejkrásnější, s čímž se osobně vůbec neztotožňuju, mnohem více mi k srdci přirostl méně známý černý hrad Matsumoto v Japonských Alpách. Zbylé dva hrady (Inuyama a Hikone) jsou malé a zdaleka ne tak často navštěvované.

Hrad pochází z roku 1333 a je typickým příkladem japonského hradu. Na rozdíl od dříve popisovaného hradu Nijō je masivně opevněn. Klasický systém dvojité brány je zde rozpracován mnohem více – ke vstupu do hlavní věže je třeba projít důmyslným labyrintem uliček a nádvoří mezi hradbami, po celém obvodu je v hradbách spousta střílen a otvorů pro shazování kamenů či vařícího oleje. Hrad nikdy nebyl dobyt ani zásadně poničen.

První pohled na Himeji

Bohužel hrad začal chátrat a v roce 2010 byly započaty opravné práce, které se protáhnou až do roku 2015. Proto není možné vidět hrad v celé jeho kráse a pro turisty bylo v době naší návštěvy (pravidelně se to mění) možné se dostat do vedlejší věže a dvou pater hlavní věže.

Ve vedlejší věži

Na hradě

Výstava zbrojí

Co je však zajímavé v době oprav, je to, že v “krabici”, kde je hrad dočasně uzavřen, je výtah, kterým je možné se dostat na lešení nad úrovní hradu. Je tam vybudováno muzeum věnované právě opravám a člověk se dozví a uvidí věci, ke kterým by se za normálního stavu nedostal.

Výhled na město

Pohled na nejvyšší patro hradu - zvenku

Komentáře k opravám hradu

Jestli má cenu hrad navštěvovat v době rekonstrukce, nad tím jsem ze začátku dost přemýšlel a nakonec jsem dospěl k tomu, že má a v tomto názoru mě utvrdily i názory ostatních, kteří zde byli poprvé. Vůbec nevadí, že se člověk nedostane do všech pater hlavní věže, protože jsou si dost podobná a člověku, který se o japonské hrady nezajímá, to stejně moc neřekne a spíš ho to bude nudit. Naopak je zajímavé nahlédnout do zákulisí rekonstrukce, to bylo hlavní plus pro mě, protože jsem Himeji stihl navštívit ještě před počátkem opravných prací a právě toto pro mě bylo něco nového. Některé exponáty během rekonstrukce sice člověk neuvidí, ale naopak např. zbroje, co jsou na fotce výše, není běžně možnost vidět všechny pohromadě, jsou obvykle vystaveny jen po dvou a po určité době se střídají. Jediné zásadní mínus pro mě je to, že není možnost vidět v hrad ve své plné kráse z dálky zvenku. Pro mě není na hradech nejhezčí ani nejzajímavější jejich interiér, ale právě pohled zvenku.

Po prohlídce hradu jsme ještě zašli odpočinout do blízké zahrady Kōkoen. Ta je zajímavá tím, že se skládá z devíti malých oddělených zahrad, každá v jiném stylu.

Studenti japonštiny by mi mohli říct, co je na tomhle nápisu zvláštního (a proč to tak je) :)

Kōkoen

Kōkoen

Kōkoen

Kōkoen

Kōkoen

Kōkoen

This entry was posted in Cestování, Japonsko. Bookmark the permalink.

One Response to Himeji – největší japonský hrad

  1. Pingback: Japonsko | zennie.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>