Nikkō – místo věčného odpočinku Tokugawy Ieyasu

Národní park Nikkō v okolí stejnojmenného městečka je velice oblíbeným cílem pro jednodenní výlety z Tokya, odkud je vzdálené jen něco přes sto kilometrů. Historie památek v Nikkō sahá až do roku 766, kdy sem přišel mnich Shōdō Shōnin a založil poustevnu, později buddhistický chrám Rinnōji, deset let poté pak šintoistickou svatyni Futarasan. Tehdejší vesnička Nikkō na dlouhou dobu upadla v zapomnění, než si toto místo vybral sjednotitel Japonska a první vládce tokugawského šógunátu, Tokugawa Ieyasu, jako místo pro svou hrobku. Komplex Tōshōgū, kde je jeho mauzoleum, dokončil až jeho vnuk Iemitsu, který má své mauzoleum o několik stovek metrů dál. Celé městečko Nikkō se nachází v malébné přírodě, v cedrových lesích pod horami v blízkosti jezera Chūzenji a spousty vodopádů.

Do Nikkō nám jede ráno vlak přímo z nádraží v Asakuse, cesta trvá zhruba dvě hodiny. Na nádraží zařídíme vstupenky do chrámů a autobusové jízdenky a vydáváme se busem k mostu Shinkyō.

Shinkyō

Most Shinkyō, patřící ke svatyni Futarasan, je také jedním ze symbolů Nikkō. Váže se k němu následující legenda: když Shōdō Shōnin se svými učni v roce 766 přišel do Nikkō, zastavila ho právě řeka Daiya. Proud řeky byl příliš silný a široko daleko žádný most. Poklekl a začal se usilovně modlit, načež se mu zjevil bůh řek, Jinja-Daiō, se dvěma hady, které přehodil přes rokli na druhý břeh řeky. Hadi se do sebe zapletli a tím vytvořili most, po kterém mohl mnich se svými učni přejít.

Shinkyō

Opravdový most zde byl postaven poprvé roku 808, ale tak, jak vypadá dnes, byl postaven v roce 1636. Během oprav v roce 1902 byl však stržen velkou vodou a rekonstruován o dva roky později. V roce 1999 byl spolu s chrámem Rinnōji, svatyní Futarasan a komplexem Tōshōgū zapsán na seznam světového dědictví Unesco. V minulosti byl vstup na most přísně zakázán, bylo to privilegium vyhrazené pouze císařské rodině, v moderní době je most pro turisty přístupný.

Po krátké prohlídce mostu jsme se vydali do kopce směrem k nejstarší památce v Nikkō – chrámu Rinnōji, který v osmém století založil již několikrát zmiňovaný Shōdō Shōnin. Hlavní součástí chrámu je síň Sanbutsudō, tedy “síň tří Buddhů”. To se odkazuje na známé sochy uvnitř chrámu – socha Buddhy Amida a dvě sochy bohyně Kannon, jedna s tisíci rukami, jedna s koňskou hlavou. Mezi další zajímavosti v chrámu patří například léčivý Buddha, který se sklání svým prsteníčkem nad miskou s medicínou. Říká se, že tato socha dala původ japonskému slovu pro prsteníček, 薬指, čili “prst medicíny”.

Rinnōji

Jak je vidět na fotce, Rinnōji je celý zavřený v plechové krabici a je rekonstruován. Rekonstrukce japonských památek trvají většinou velmi dlouho, protože jsou používány tradiční, pracné metody. Tady začly práce v roce 2009, skončit mají v roce 2021. Když se vyjde ven z chrámu, ale ještě ne z krabice, je tam muzeum, které je věnováno právě popisu rekonstrukce.

Armády dětí ze ZŠ jsou v létě k vidění u mnoha památek.

Od Rinnōji už je to jen kousek do kopce k hlavní památce, svatyni Tōshōgū. Svatyně Tōshōgū je zasvěcena šógunovi Tokugawa Ieyasu, který v ní má své mauzoleum. Stavba byla dokončena v roce 1617, značně ji však rozšířil jeho vnuk Iemitsu v roce 1634. Velice neobvyklá je její výrazná zdobenost, barevnost a okázalost, která měla demonstrovat bohatost rodu Tokugawa. V jedné z bran uvnitř svatyně je úmyslně udělán kaz – aby stavba nebyla dokonalá a nevyvolala tím závist a hněv božstev.

Pagoda

Pětipatrová pagoda před vstupem do svatyně byla postavena roku 1650, avšak vyhořela znovu postavena byla v roce 1818. Každé z pater představuje jeden prvek – zemi, vodu, oheň, vítr a nebesa. Zajímavostí je, že uvnitř je od střechy zavěšen mohutný cedrový kmen. Má stabilizační funkci při zemětřesení. Úplně stejný koncept, jako se používá pro tento účel v dnešních mrakodrapech.

Tōshōgū

"Ať se nám narodí krásné děťátko."

Tōshōgū

Schody k mauzoleu

Mauzoleum Tokugawy Ieyasu

Blízká svatyně Futarasan, kterou také založil Shōdō Shōnin. Patří k ní výše zmiňovaný most Shinkyō.

Ve svatyni Futarasan

Nedaleko od svatyně Futarasan je Taiyūin, mauzoleum Tokugawy Iemitsu. Celý areál je nápadně podobný Tōshōgū, ale není zdaleka tak velký a zdobený.

Taiyūin

Taiyūin

Taiyūin

Celý program nám zabral o něco méně času, než jsme čekali, a proto jsme ho ještě rozšířili o prohlídku řady bůžků Jizō, která se táhne podél řeky Daiya. Jizō je ochráncem pocestným a také dětí, které se narodily mrtvé nebo zemřely v raném dětství. Matky těchto dětí se k Jizōovi modlí a často také sochy oblékají. Řada soch je dlouhá, údajně je jich “nespočet”. Aby je nikdo nemohl spočítat, je mezi nimi několik falešných.

Po cestě

Jizō

Řeka Daiya

Řada bůžků Jizō

Po prohlídce už jsme se jen vrátili na vlakové nádraží, počkali na vlak do Tokya, zašli na večeři a odpočívat na hotelu :)

Večeře - maso v omáčce v listu pečené na uhlí

This entry was posted in Cestování, Japonsko. Bookmark the permalink.

One Response to Nikkō – místo věčného odpočinku Tokugawy Ieyasu

  1. Pingback: Japonsko | zennie.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>