Nara – domov největšího Buddhy v Japonsku

Nara je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Japonsku, za což vděčí nejen své bohaté historii, ale i známému parku plném divokých srnek. V období Nara, tedy v 8. století, byla ještě pod názvem Heijōkyō hlavním městem Japonska.

Nara se nachází v blízkosti Kyōta, což ji také dělá dobrým cílem na jednodenní výlety. Cesta vlakem trvá necelou hodinu. My přijíždíme z Uji, hned po příjezdu sedáme na městský bus a míříme do našeho prvního cíle – zahrady Isuien. V Isuienu jsem byl poprvé, ale od toho okamžiku ho řadím k jedné ze svých oblíbených zahrad v Japonsku.

Isuien

Isuien

Isuien

Asi nejznámější pohled v Isuienu. Stavba, co vzadu vyčnívá, patří k chrámu Tōdaiji.

Isuien je relativně malá zahrada, odpočívá se tam ale velice dobře, proto tam nějakou dobu trávíme. Pokračujeme směrem dál do historického centra k hlavní památce, chrámu Tōdaiji.

Chrám Tōdaiji byl vybudován během první poloviny 8. století. Japonsko bylo v této době postihnuto několika katastrofami a velká socha Buddhy jej měla ochránit před dalšími. Bronzová socha byla odlita roku 751, čímž se spotřebovala drtivá většina produkce bronzu po celém Japonsku za několik let. Tōdaiji se současně stal sídlem šesti buddhistických škol, což vyústilo v to, že buddhistické kláštery získaly takovou moc a vliv, že byl císařský dvůr v roce 784 přesídlen do Nagaoky (a o pár let později do Kyōta).

Tōdaiji

Bronzová socha Buddhy uvnitř Tōdaiji je dnes nejvyšším Buddhou v Japonsku. Kromě toho je Tōdaiji (resp. jeho síň Daibutsuden) dodnes největší dřevěnou budovou na světě, přestože byla několikrát rekonstruována a její dnešní podoba je o 30 % menší než původní.

Tōdaiji

To, že je největší dřevěnou budovou na světě, jsem věděl ještě předtím, než jsem ho poprvé (v srpnu 2008) navštívil. Tehdy mě ta informace překvapovala, protože jsem ho hodněkrát viděl na fotkách a rozhodně nevypadal *tak* velký. Záhada se mi objasnila až ve chvíli, kdy jsem se k němu dostal. Na fotkách, které kolují po netu, je chrám focen bez lidí. A právě proto se nezdá být velký, dokud u něj člověk neuvidí lidi, jak jsou proti stavbě malí…

Bronzový Buddha v Tōdaiji. Socha je vysoká 15 metrů a váží 500 tun.

Tōdaiji

V Tōdaiji je jeden sloup, ve kterém je díra o stejném průřezu jako nosní dírka bronzového Buddhy. Říká se, že kdo touto "nosní dírkou" proleze, v příštím světě dosáhne osvícení. My byli povzbuzováni, ať to zkusíme, nejdříve jsem byl přesvědčený, že to opravdu nepůjde, nakonec se mi to taky podařilo. Samozřejmě, že Japonci byli docela překvapeni, protože od nich to zkoušely jenom děti.

Chrám Tōdaiji se nachází v Narském parku, ten je známý hlavně srnkami, které v něm divoce žijí. V samotném parku je jich okolo 1200, v okolních kopcích další tisíce. Srnky jsou uctíváni šintoismem a až do roku 1637 platil trest smrti pro ty, kteří si dovolili jim ublížit. Dnes je z nich především atrakce pro turisty, kteří je krmí sušenkami, co se prodávají u každého stánku :)

Narský park

Ještě jeden pohled na Tōdaiji

Narský park

Narský park

Narský park

Narský park

Chrám Kōfukuji - po Tōdaiji druhá památka v UNESCO v Naře. Je to hlavní chrám buddhistické školy Hossō. Zastavujeme se u něj jen krátce, pokračujeme na nádraží a zpět do Kyōta.

"Obentō" je slovo, které se používá v japonštině pro balený oběd (do školy, práce...). Také se tak ale nazývají hotová jídla, která se dají koupit v obchodech na každém rohu, kde je i na požádání ohřejou. Překvapivě to není o tolik levnější než si dát něco levnějšího v nějakém jídelním podniku, ale špatné to není, takže když je člověk zničený a chce se mu nejdál do obchodu, je to ideální večeře na pokoji :)

A někdy příště vyprávění o Kyōtu :)

This entry was posted in Cestování, Japonsko. Bookmark the permalink.

One Response to Nara – domov největšího Buddhy v Japonsku

  1. Pingback: Japonsko | zennie.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>